Thursday, May 7, 2015

How-to-make-South-Indian-Sweets-Jaggery-Jilebis

Jaggery Jilebis బెల్లం జిలేబీలు

How-to-make-jaggery-jalebi-south-indian-sweets

Jaggery Jilebis బెల్లం జిలేబీలు

Jilebis are famous street food in India. They are consumed in both South and North India as a snack or form a part of meal. Try this version of Jilebis with jaggery syrup. Jaggery is healthier alternative to both white and brown sugar and has many health benefits.




జిలేబీలు గుల్లగా పాకం పీల్చుకొని చాల బావుంటాయి కదా.. ఈ సారి బెల్లం పాకంతో చేసి చూడండి.

Ingredients: (కావలసినవి)

మైదా పిండి 2 కప్పులు 2 cups all purpose flour
పెరుగు ఒక కప్పు  1 cup curd
నూనె రెండు కప్పులు Oil for deep fry

For syrup (పాకానికి)

తురిమిన బెల్లం ఒక కప్పు

నీరు ఒక కప్పు

1 cup grated jaggery

1 cup water (You can substitute jaggery with sugar (white or brown))

Method (విధానం:)

Soak one and half cup flour in curd till a homogeneous batter is attained without lumps. Add more curd if desired. Refrain from adding water( 1 spoon is okay). Keep the batter aside for 12 hours.
After the batter is fermented for 12 hours, add the remaining half cup flour and mix well.
In a pan, form jaggery syrup by dissolving jaggery in water and stir constantly till it has thickened slightly. Put off flame and let it cool.
Take an empty sauce bottle or kitchen press and fill the batter into it. Heat oil in a pan and on low flame, keep pressing the batter to obtain circular shape.
Fry these jilebis till golden color and dip them in jaggery syrup for 2 minutes. Take them out and serve hot!

ముందు రోజు రాత్రి పిండి కలిపి ఆ తరువాతి మధ్యాహ్నం వేసుకునేట్టు ప్లాన్ చేసుకోండి.

ఒక గిన్నెలో ఒకటిన్నర కప్పు మైదా, పెరుగు వేసి బాగ సమంగా కలపండి. అవసరమైతె ఇంకొంచెం పెరుగు వేసుకోండి లేదా రెండు చెంచాలు నీళ్ళు (అవసరమైతేనే)పోసుకోండి. గిన్నెకి మూత పెట్టి పక్కన వుంచండి.

మరునాడు మధ్యాహ్నం ముందు పాకం పట్టండి. ఒక గిన్నె పొయ్యి మీద పెట్టి బెల్లం తురుము, నీరు వేసి బాగ కలిపి లేత పాకం వచ్చే వరకు తిప్పుతూ ఉండండి. లేత పాకం వచ్చాక పొయ్యి ఆపి చాల్లరనివ్వండి.

పిండి గిన్నెలో మిగిలిన అర కప్పు మైదా వేసి బాగ కలపండి. ఒక కవర్ తీసుకుని అందులో పిండిని నింపుకోండి. కవర్ పైన మూతి బిగించి కింద (గోరింటాకు కోన్) లాగ నొక్కితె పిండి పడేల చెయ్యండి. మీరు సాస్ బాటిల్ లేద జంతికల గొట్టం కూడ వాడచ్చు. నేను జంతికల గొట్టం వాడాను.

బానలిలో నూనె పోసి కాగాక చిన్న సెగ పై ఉంచి, ఈ పిండి ని గుండ్రంగా చుట్టలుగా వత్తుకోండి. అవి బంగారు రంగు వచ్చే వరకు వేపి తీసి వేడి మీదనే బెల్లం పాకంలో వేయండి. అలా 2 నిముషాలు ఊరనివ్వండి. బయటకు తీసి వడ్డించుకోండి. కమ్మని బెల్లం జిలేబీలు తయార్!

Facebook Comments

No comments:

Post a Comment

Labels

Akhil akkineni Allu arjun ALOO DUM BIRYANI RECIPE aloo potato rolls evening snacks in telugu aloo potato snacks Aloo Recipes articles BABY POTATO BIRYANI IN COOKER Bachelors-Food Bahubali basundi recipe basundi recipe in english basundi recipe preparation basundi recipe with condensed milk best evening kids snacks best indian recipes Biriyani bread malai recipe bread rasmalai preparation bread rasmalai recipe sweet recipe Break fast brownie cake cauliflower recipe chana dal burfi preparation chana dal burfy recipe in english chana dal burfy recipe preparation Chicken items chicken pakoda recipe non veg snacks preparation chicken skewer recipe Chilled Coconuts Chocolates Coconut Burfi cookies cooking tips Cool Drinks coriander chutney cup cake dhokla Dulquer Salmaan Egg Items English Recipes Evening Coffee evening snacks evening time pass snacks in telugu Festival Food Fish Item food food tips gulab jamun recipe Gulab jamun. sweets health tips Hero profiles History Hot chocolate How To Prepare Lemon Coconut Loaf How To Cook Hyderabadi Kheema Biryani how to made basundi recipe how to make basundi recipe how to make chana dal burfi how to make dhokla How To Make Dill Pulao Recipe How To Make Kerala Chicken Roast Recipe how to make papdi chaat how to make sweet corn cake recipe How To Make Tres Leches Cake how to make vegetable sandwich how to prepare besan ladoo recipe how to prepare bread rasmalai How To Prepare Brownie Recipe how to prepare califlower recipe How to prepare chicken pakoda recipe how to prepare chicken tikka masala how to prepare dhokla How To Prepare Double chocolate chip cookies How To Prepare Easy Chocolate Cup Cake How To Prepare Ice- Cream Milk Shake How To prepare Kaju Katli How To Prepare Lemon Meringue Cake HOW TO PREPARE SWEET CORN CAKE RECIPE how to prepare veg sandwich How to prepare watermelon Lychee Granita Recipe Ice Creams indian street food indian sweets ingredients ingredients required Juices Kadai Chicken kajalu kajju katli kaju barfi recipe in english kaju katli recipe in english kaju katli recipe method in english kaju katli recipe preparation kaju katli recipe with milk kerela chicken roast kitchen tips kova barfi laddu lemon meringue cake LUNCH MACARONI PASTA SALAD making besan ladoo mava barfi milk shake Mushroom Naan Naga Shourya Nithin Non Veg Paneer Items papdi chaat PASTA SALAD RECIPE Pawan kalyan Pickles Pizzas poha rolls POLLS Posters Prabhas Prawns preparation of basundi recipe preparation of besan ladoo preparation of dhokla preparation of kaju katli preparation of pasta salad preparation of sweet corn cake recipe PROCESS OF ALOO DUM BIRYANI pulao recipe Pumpkin Seeds Laddu rajugarivantalu recepies recipe tips recipes recipies Rice Items roasting besan rolls Salad Shakes Sharukh Snacks Soups street food street food india summer juice sweet Sweets telugu food Telugu Recipes Temples tips tips to prepare bread rasmalai Tollywood Marriage collection Tollywood Six Pack heroes Top 10 Sweets in India Trailers tres leches cake Veg Recipes